Kat

Kittens (0 - 12 maanden)

 

Eerste bezoek - Vaccinaties:

Jaarlijkse vaccinatie is nodig om de weerstand van uw kitten op peil te houden. De ziektes waartegen we uw kitten vaccineren zijn de katten- en de niesziekte. Ook kijken wij bij elk vaccinatiebezoek of uw kitten helemaal gezond is. 

 

Ontwormen:
Alle kittens hebben wormen uw kitten dus ook. Ontworm uw kitten daarom: 

 

op 2-4-6-8 weken leeftijd,

op 3-4-5-6 maanden leeftijd

en daarna elke 3 maanden

Geboortebeperking:

Voordat u het beseft is uw kitten geslachtsrijp en gaat hij of zij op zoek naar een liefdespartner met als gevolg nog meer katten. Terwijl de asiels al vol zitten met lieve en leuke katten. Bovendien heeft 'niet ingrijpen' nog meer gevolgen.

Vlooien:

Let op vlooien en bestrijdt ze direct, want vooral een kitten heeft al snel kans op bloedarmoede!

 

 

 

 

[naar boven]

De volwassen kat (1 - 8 jaar)

Ziekten en kwalen kunnen voorkomen worden door uw kat jaarlijks te laten onderzoeken. Ook het jaarlijks vaccineren van uw kat draagt bij aan een goede gezondheid. Bovendien kijken wij bij elk vaccinatiebezoek of uw kat helemaal gezond is.

 

Hoe houdt u uw kat gezond:

door parasieten te bestrijden.

door voeding te geven die bij uw kat past.

door goed te kijken naar gedrag en gezondheid.

door uw kat regelmatig te kammen en te aaien, zodat u parasieten, huidproblemen en/of abcessen kunt ontdekken.

En natuurlijk door uw kat jaarlijks te laten vaccineren en volledig te laten controleren door de dierenarts. 

 

 

[naar boven]

De senior kat ( > 8 jaar)

Het is belangrijk dat u de algemene gezondheid van uw kat nu nog beter in de gaten houdt. U als eigenaar weet immers precies wanneer uw kat afwijkend gedrag vertoont of problemen heeft. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. 

 

Problemen bij de senior kat:

De hieronder genoemde problemen zien we met name bij oudere katten.

 • Nierfalen:
  Door middel van een bloed- en urineonderzoek kunnen we erachter komen hoe het met de nieren van uw kat is gesteld. Het is belangrijk dat nierfalen op tijd ontdekt wordt, zodat er snel maatregelen getroffen kunnen worden om de schade te beperken.  
 • Hartproblemen:
  Bij de oudere kat zien we vaak hartproblemen. De meest voorkomende is hypertrofische cardiomyopathie (dit betekent letterlijk ziekte van de hartspier), afgekort HCM. Door onderzoek kunnen we hartproblemen vaststellen.
 • Schildklier:
  Als uw kat flink vermagert, dan kan dit het gevolg zijn van een snel werkende schildklier. Door meestal  goedaardige tumoren in de schildklier wordt een teveel aan schildklierhormoon geproduceerd. De kat vermagert omdat dit hormoon de stofwisseling van de kat opjaagt. Door bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van een snel werkende schildklier bij uw kat.
 • Suikerziekte:
  Katten die veel eten, drinken en plassen, maar erg mager worden kunnen last hebben van suikerziekte.  Door bloed- en urineonderzoek kunnen we kijken of dit het geval is.
 • Gebitsproblemen:
  Gebitsproblemen lijken vaker voor te komen op oudere leeftijd, terwijl een gezond gebit ontzettend belangrijk is. Naast tandsteen kunnen zich ook andere problemen voordoen. Hou het eetgedrag van uw kat daarom goed in de gaten. Heeft de kat problemen met kauwen, bekijk dan het gebit en ga bij twijfel naar de dierenarts.  

Ouderdom:

De gemiddelde leeftijd van een kat is 14 jaar, maar dit kan oplopen tot 20 jaar en ouder. Helaas komt er ooit een moment dat u afscheid van uw huisdier moet nemen. Mocht u het idee hebben dat uw oude kat 'op' is en pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw kat te laten inslapen.

 

[naar boven]

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw kat kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de katten startpagina op internet.

 

[naar boven]