Hond

De pup (0-12 maanden) 

 

Eerste bezoek - Vaccinaties:

Jaarlijkse vaccinatie is nodig om de weerstand van uw pup op peil te houden. De ziektes waartegen we uw pup vaccineren zijn: Hondenziekte,Parvo, Weil, Hepatitis en Para-influenza.

 

Soms is het nodig om uw pup ook te laten inenten tegen kennelhoest en/of rabiës. Ook kijken wij bij elk vaccinatiebezoek of uw pup helemaal gezond is.

 

Ontwormen:
Alle pups hebben wormen uw pup dus ook. Ontworm uw pup daarom: 

 • op 6-8-10 weken leeftijd,
 • op 3-4-5-6 maanden leeftijd,
 • en daarna elke 3 maanden. 

Geboortebeperking:

Uw pup wordt snel groter. Om loopsheid en dus pups bij uw teef te voorkomen kunt u sterilisatie overwegen. Castratie van uw reu heeft ook veel voordelen.  

 

Sterilisatie teef

Castratie reu

 

Vlooien:

Let op vlooien en bestrijdt ze direct, want vooral een pup heeft al snel kans op bloedarmoede!

 

Vlooienbestrijding

 

 

 

 

 

 

 

[naar boven]

De volwassen hond (1 - 8 jaar)

Ziekten en kwalen kunnen voorkomen worden door uw hond jaarlijks te laten onderzoeken. Ook het jaarlijks vaccineren van uw hond draagt bij aan een goede gezondheid. Bovendien kijken wij bij elk vaccinatiebezoek of uw hond helemaal gezond is.

 

Hoe houdt u uw hond gezond:

 • door parasieten te bestrijden.
 • door voeding te geven die bij uw hond past.
 • door goed te kijken naar gedrag en gezondheid.
 • door uw hond regelmatig te kammen en te aaien, zodat u parasieten en huidproblemen kunt ontdekken.
 • en natuurlijk door uw hond jaarlijks te laten vaccineren en volledig te laten controleren door de dierenarts.   

[naar boven]

De senior ( > 8 jaar)

Het is belangrijk dat u de algemene gezondheid van uw hond nu nog beter in de gaten houdt. U als eigenaar weet immers precies wanneer uw hond afwijkend gedrag vertoont of problemen heeft. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. 

 

Problemen bij de senior hond:

De hieronder genoemde problemen zien we met name bij oudere honden.  

 

Lever:
Als uw hond veel drinkt, veel plast, braakt, last heeft van diarree en gewichtsverlies, dan kunnen dit symptomen zijn van een niet goed functionerende lever. Door bloedonderzoek kunnen we hierachter komen.

 

 

 • Nierfalen:
  Als uw hond veel drinkt, veel plast, slecht eet en vermagert is het verstandig om door middel van een bloed- en urineonderzoek te onderzoeken hoe het met de nieren van uw hond is gesteld. Het is belangrijk dat  nierfalen op tijd ontdekt wordt, zodat er snel maatregelen getroffen kunnen worden om de schade te beperken.  
 • Hart/longproblemen:
  Als u merkt dat uw hond minder uithoudingsvermogen heeft, hoest, vermagert en/of benauwd is dan kan er sprake zijn van een hart- of longprobleem. Door onderzoek kunnen we hartproblemen vaststellen. Voor longonderzoek kunnen we een röntgenfoto maken. 
 • Gewrichten:
  Als uw hond moeite heeft met lopen, slecht opstaat en kreupelt, duidt dit op gewrichtsproblemen. Onderzoek is meestal voldoende om gewrichtsproblemen vast te stellen. Röntgenfoto's kunnen vaak meer gegevens opleveren.
 • Kanker:
  Als u knobbels voelt en er is sprake van bloedingen, braken en diarree, dan kan het zijn dat uw hond kanker heeft. Helaas sterft 50% van alle huisdieren boven de 10 jaar hieraan.
 • Gebitsproblemen:
  Gebitsproblemen lijken vaker voor te komen op oudere leeftijd, terwijl een gezond gebit ontzettend belangrijk is. Naast tandsteen kunnen zich ook andere problemen voordoen. Hou het eetgedrag van uw hond daarom goed in de gaten. Heeft de hond problemen met kauwen, bekijk dan het gebit en ga bij twijfel naar de dierenarts.    

Ouderdom:

Grote honden worden gemiddeld tien jaar oud en kleine hondjes gemiddeld 14 jaar, maar sommige honden worden wel 18 jaar en ouder. Helaas komt er ooit een moment dat u afscheid van uw huisdier moet nemen. Mocht u het idee hebben dat uw oude hond 'op' is en pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw hond te laten inslapen.

  

[naar boven]

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw hond kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de honden startpagina op internet.

 

[naar boven]