Divers

Hamster

De meest voorkomende ziekten en kwalen bij de hamster zijn:

  • Diarree: geen fruit of groenvoer geven. Wel hooi, mengvoer en water.
  • Natstaart (wet tail): gevaar voor uitdroging, snel naar de dierenarts.
  • Verkoudheid: een hamster mag nooit op de tocht staan. Bij longontsteking snel naar de dierenarts.
  • Te lange tanden: de dierenarts kan de tanden van uw hamster knippen.
  • Bultjes: de dierenarts kan onderzoeken of het een vetbult, abces of tumor is. 
  • Te dik: geef de hamster geen vet voedsel, zoals vlees, noten en pinda's. 

Ziekte:

Let vooral op de algemene gezondheidstoestand van uw hamster.

 

Ouderdom:

Een hamster wordt gemiddeld 2 (soms 3) jaar oud. Meestal slaapt uw hamster vanzelf rustig in. Mocht u echter het idee hebben dat uw hamster pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw hamster te laten inslapen.

 

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw hamster kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de hamster startpagina op internet.

Cavia

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het mannetje heet een beertje en het vrouwtje een zeugje.  

 

Vitamine C:

Omdat cavia's, net als wij mensen, zelf geen vitamine C aan kunnen maken, hebben ze dat dagelijks nodig via hun voeding. Zorg daarom voor voeding waar voldoende vitamine C in zit.

 

Jeuk:

Als uw cavia veel last heeft van jeuk en/of kale plekjes, dan kan het zijn dat uw cavia schurft heeft. Cavia's zijn hier nogal gevoelig voor. Ook schimmel komt voor bij de cavia. Schimmel is erg besmettelijk voor dieren en voor mensen, behandel schimmel direct. 

 

 

 

Gebitsproblemen:

Wat regelmatig voorkomt bij de cavia zijn tand- en kiesproblemen. De dierenarts kan de gebitsproblemen van uw cavia behandelen. 

 

Ziekte:

Let vooral op de algemene gezondheidstoestand van uw cavia.

 

Ouderdom:

Een cavia wordt gemiddeld 5 jaar. De maximale leeftijdsverwachting is echter 14 jaar. Meestal slaapt uw cavia  vanzelf rustig in. Mocht u echter het idee hebben dat uw cavia pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw cavia te laten inslapen.

 

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw cavia kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de cavia startpagina op internet.

 

[naar boven]

Vogel

Een vogel zal niet snel laten merken dat hij ziek is. In de natuur is een zieke vogel namelijk sneller prooi voor een roofdier dan een gezonde. Let vooral op afwijkend gedrag om te bepalen of uw vogel ziek is.

 

Vogelspecialist:

Vogelgeneeskunde is een specialisme dat weinig dierenartsen beheersen. Voor gespecialiseerde vogelzaken verwijzen wij u dan ook graag door naar:

 

Drs. Jan Hooimeijer

Kliniek voor Vogels
Galgenkampsweg 4
7942 HD Meppel

0522 - 25 94 55
0522 - 26 34 47

 

info@kliniekvoorvogels.nl
www.kliniekvoorvogels.nl   

[naar boven]

Fret

 

Hondenziekte:

Fretten zijn gevoelig voor het Hondenziektevirus. Nog veel gevoeliger dan de hond. Eenmaal geïnfecteerd zal een fret altijd sterven. Gelukkig kunnen we de fret hiertegen vaccineren.  

  

Oormijt:

Een veel voorkomend probleem bij fretten. De oormijt kan een chronische oorontsteking veroorzaken. Sommige fretten laten zien dat ze jeuk aan hun oren hebben, maar de meeste fretten laten niets merken, waardoor een infectie soms jarenlang niet opgemerkt wordt. 
 

Ziekte: 

Let vooral op de algemene gezondheidstoestand van uw fret.

 

Ouderdom:

Fretten kunnen 8 tot 10 jaar oud worden. Meestal slaapt uw fret vanzelf rustig in. Mocht u echter het idee hebben dat uw fret pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw fret te laten inslapen.

 

 

 

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw fret kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de fretten startpagina op internet.

 

[naar boven]

Tamme rat 

De meest voorkomende kwalen bij de tamme rat zijn:

  • Bultjes: de dierenarts kan onderzoeken of het een vetbult, abces of tumor is. 
  • Schurft: uw rat heeft veel last van jeuk en/of kale plekjes. Ratten zijn hier erg gevoelig voor.

Ziekte:

Let vooral op de algemene gezondheidstoestand van uw rat.

 

Ouderdom:

Een rat wordt gemiddeld 2 (soms 3) jaar oud. Meestal slaapt uw rat vanzelf rustig in. Mocht u echter het idee hebben dat uw rat pijn heeft, overleg dan met de dierenarts of het misschien tijd is om uw rat te laten inslapen.

 

Meer informatie:

Voor alle vragen over de gezondheid van uw rat kunt u contact met ons opnemen. Alle overige informatie kunt u vinden via de ratten startpagina op internet.

geelbuik schildpad
geelbuik schildpad

Overige huisdieren

Uiteraard kunt u ook voor uw overige huisdieren bij ons terecht. En mochten wij u niet kunnen helpen, dan kunnen wij u behulpzaam zijn bij de doorverwijzing naar een goede specialist.

 

 

 

 

 

[naar boven]